Pe de o parte, rezultatele RoBloggersSurvey 2007, un pas inainte fata de 2006, pe care toata lumea le comenteaza in fel si chip. O concluzie pare generala, si anume ca blogurile au castigat in credibilitate in 2007 fata de 2006. Si probabil ca asa si e. Numarul din ce in ce mai mare de bloguri specializate, si voci cu autoritate care spun ‘cum sta treaba’ in diferite domenii sunt doua doua argumente in acest sens.
Asta e fata zambitoare a blogsferei.

Catalin Tolontan, una din figurile respectate in blogsofera (de catre majoritate, hai sa nu generalizam) prezinta uimirea unor oameni neobijnuiti cu virulenta atacurilor de prin blogosfera. Nu e prima data cand sunt pus fata in fata cu mirarea si lehamitea unora fata de ce se mai intampla pe la noi pe bloguri. E un adevar ca blogurile de la noi sunt poluate de multi indivizi penibili care nu prea au nimic de spus, dar cu toate astea nu tac.
Fata asta a blogosferei .ro plange

Cam asa se vede, din doua unghiuri diferite blogosfera de la noi. Cu bune si cu rele. Dar sunt niste lucruri care trebuie spuse, si care au relevanta destul de mare in discutia despre blogosfera si calitatea, credibilitatea si viitorul ei:

  • Violenta verbala online nu e un fenomen separat, e o ilustrare perfecta a violentei verbale si fizice din societatea noastra. Insamantata de lipsa de educatie, crescuta bine de noncultura si nonvaloarea promovata pe toate canalele media traditionala, violenta si agresivitatea se generalizeaza incet incet la toate nivelurile. Aici Catalin si voi ziaristii aveti o mare problema, si puneti umarul zi de zi la decaderea societatii romanesti.
  • Blogosfera nu e pentru oricine, la modul serios cel putin. Atunci cand iti faci un blog, in mod normal trebuie sa ai responsabilitatea a ceea ce scrii, dar iti asumi si comentariile care vor veni. Desigur, ai posibilitatea de nu a permite comentarii pe blogul propriu, dar reactiile vor veni in mod cert in alta parte. Marea diferenta intre media traditionala si new media este interactivitatea. Deci daca dupa doua zile te trezesti ca nu iti mai place bloggingul pentru ca 2-3 idioti te injura, atunci si tu ai o problema si nu ai gandit chiar bine in momentul deschiderii blogului. Pentru ca sa fim seriosi, cati ziaristi si nu numai au blog doar pentru ca e la moda, si are si colegul de birou? Sau cator ziaristi nu li s-a impus de catre conducere sa-si faca bloguri, pentru ca ‘are si concurenta’? Ei sunt cei care initial credeau ca orice vor scrie vor fi aplaudati in picioare de tot Internetul. Nu e chiar asa. Uite un exemplu de om care desi injurat la greu, stie ce vrea de la blogul lui, si are si succes cu el: Victor Ciutacu
  • a, si da, si asta e de spus: ultimii, dar CHIAR ULTIMII oameni care ar avea voie sa se planga de violenta sunt oamenii din fotbal. Au devenit adevarati vectori de imagine ai violentei verbale si fizice

Dar pana una alta, ia uitati din nou cele doua fete ale blogosferei, chiar in comentariile de pe blogul lui Catalin 🙂