Unul din cele mai la moda subiecte printre cei care am pornit afaceri pe Internet este o ‘reteta a succesului’ pentru un startup online, reteta care sa ajute si pe cei care acum fac primii pasi. Surprinzator sau nu, cei mici sunt mai dispusi sa-i ajute pe cei de la inceput decat cei mari, preocupati deja de alte lucruri (pentru multi o ocupatie principala fiind aroganta, imi pare rau sa spun).

Acum cateva saptamani am prezentat la eBusinessIntro o serie de sfaturi de baza in legatura cu ce inseamna o afacere online, ce avantaje si ce riscuri prezinta.
Dar, dupa ce am participat si la OpenCoffee 1 si 2 mi-am dat seama ca nu ar fi rau ca si noi, cei cu afaceri incepute de ceva ani ar cam trebui sa ne facem o analiza asupra ce avem, ce nu avem si mai ales ce mai avem nevoie pentru a face pasul catre liga celor mari.

Hai sa vedem (din experienta mea, pe care o puteti considera mai mare sau mai mica…) ce e nevoie pentru a face dintr-un site, un business.

Viziune

Poate cel mai important aspect este sa reusesti sa identifici o problema si o nevoie a unui segment de piata si sa iti propui sa o rezolvi, reusind in acelasi timp sa si monetizezi rezultatele.

Atentie mare la un aspect: intodeauna trebuie sa-ti propui sa construiesti O AFACERE, NU UN SITE. Orice programator poate face un site; un programator bun va face un site bun, un programator foarte bun va face un site foarte bun, dar fara un plan de afaceri in spatele lui, orice site VA MURI DE FOAME in cateva luni. Motivul e foarte simplu: site-ul consuma resurse (fiannciare, de timp, umane) destul de importante, resurse care se traduc in cheltuieli directe sau indirecte importante, pe care daca nu le poti sustine devin o problema foarte repede.

Despre cum identifici si analizezi o nisa din piata a vorbit si Vlad aici foarte bine.

Necazul mare in .ro este ca marea majoritate a site-urilor sunt facute de echipe de programatori care nu reusesc sa-si stabileasca si un plan de afaceri, o strategie de dezvoltare sau sa-si apropie si oameni de vanzari de calitate. Exemple de site-uri super super OK din punct de vedere tehnic dar fara nici un plan de monetizare in spate sunt nenumarate din pacate.

Parte din viziune este sa fii in stare sa-ti accepti limitarile si sa atragi de partea ta oameni care sa te completeze…..

Resurse

Spuneam mai sus ca orice site va manca multe resurse, care in final se traduc in bani. In Romania, in general, metoda de finantare e simpla pentru multe site-uri. Echipa care l-a construit face si programare pentru terti, asigurandu-si astfel parte din finantare (parte mai mica sau mai mare (sau chiar singura), de la caz la caz).

Aceasta metoda are o mare problema: lipsa de focus; te vei trezi de cele mai multe ori ca site-urile facute pentru clienti sunt mai importante pentru tine pentru ca ele iti aduc banii, si de bani ai nevoie oricand. Vei ajunge sa muncesti mult mai mult altii decat pentru propriul proiect, si din cauza asta vei deveni din ce in ce mai frustrat…

Alternativa pe piata .ro e aproape inexistenta: e nevoie de investitori, de sume investite care pleaca de la cateva mii pana la sute de mii de Euro pentru X luni, care sa iti fie pusi la dispozitie pentru dezvoltare (in schimbul a unui procent din afacere evident). Aici stam rau de tot. Desi anul trecut au fost declaratii peste declaratii in aceasta directie, concret in afara de Alexis Bonte investitori importanti nu au aparut. Angel Investorii ocolesc zona de online, din motive care inca imi scapa, dar cert este ca sunt foarte putine sursele de finantare de acest gen (am sa incerc sa dezvolt intr-un post ulterior unde si de ce se ascund investitorii….).

Evident exista si varianta de imprumuturi bancare, dar sunt relativ greu de obtinut de un startup, si pe de alta parte avantajul atragerii unui investitor este faptul ca pe langa bani e aduce si un know-how extrem de valoros pentru orice antreprenor. O discutie cu un astfel de om va va ajuta de cele mai multe ori sa va descoperiti punctele slabe in strategia voastra, si veti avea parte de sfaturi… nepretuite, lucruri care de la o banca nu au cum sa vina.

Rabdare

Cu sau fara un plan de afaceri definit, intodeauna lucrurile vor merge mai prost decat crezi initial (poate doar daca te cheama Sergiu Biris sa iti iasa chiar mai repede decat te astepti :P)

Aici intervine rabdarea antreprenorului. Stransul din dinti devine exercitiu de fitnes, iar analiza continua trebuie sa devina la fel de ceva absolut natural, task de fiecare zi. Trebuie sa treci peste sfaturile prietenilor care iti vor zice sa te angajezi sa-ti mearga de doua ori mai bine cu de doua ori mai putina munca, trebuie sa treci peste ‘sfaturile’ binevoitorilor. Cred ca asta e cel mai dificil aspect. La 20 de ani entuziasmul te ajuta in aceasta directie, la 28 (cazul meu) te mai ajuta si echilibrul si experienta pe langa entuziasm, dar la orice varsta conteaza mult daca esti facut pentru asta.
Vlad spunea la eBusinessIntro ca diferenta intre un invingator si un invis este faptul ca invingatorul se ridica de jos o data in plus decat invinsul…Nu e rau sa-ti faci un reality-check si sa vezi de ce parte esti cand vine vorba de antreprenoriat…

Deci… 1,2,3

Asadar, viziune – resurse – rabdare. O reteta simpla pentru succes. Care in 90% din cazuri este gresita, dar si daca ai pus exact cat trebuie din fiecare, mai pui peste si putin noroc, amesteci bine 🙂 si ajungi in la cei 10%… duce la rezultate atat de dulci de te vei intreba cum nu ai facut asta toata viata…

Simplu, nu? 🙂