Am stat ceva timp sa ma gandesc daca acest post isi are rostul sau nu.
Nu de putine ori mi-am afisat nemultumirea fata de tot ce inseamna invatamantul romanesc si cum tinerii de azi nu reusesc sa se ridice peste problemele de zi cu zi, ba mai mult par sa fie contaminati de non-valoare si prost-gust.
Dar ceva m-a facut de cateva zile sa ma gandesc din nou la acest subiect (v-am povestit, am fost la mare, Bal de Absolvire, etc.) si mi-am dat seama ca mai merita atins cel putin inca o data.

Am avut ocazia sa vad ‘live’ si pentru mai mult timp decat de obicei absolventii din acest an ai Grupului Scolar Industrial de Petrol Campina.
Nu e un liceu de top intr-un oras in care exista un lider si restul sunt de valori extrem de apropiate, deci practic sunt tineri cu pregatire medie din punct de vedere educativ, cu destule ‘varfuri’ dar si rezultate sub medie, ca in orice liceu romanesc.
Si-au sarbatorit ultimele zile de liceu, ultimele zile inainte de sesiunea de Bacalaureat (pentru multi, prima din mai multe), s-au simtit bine (prea bine uneori 😉 ) ca orice licean pus fata in fata cu balul de absolvire.

Facand o mica comparatie cu ‘vremea mea’ am gasit tot felul de similitudini si contraste intre cele doua perioade

  • Tehnologia era pentru noi ceva de multe ori exotic, pentru ei a devenit ceva banal
  • Canalele de informatie de azi, multe din ele nocive e adevarat, sunt mult mai complete decat ce aveam noi atunci. Multi in ’99 nici adresa de mail nu aveam daca va puteti da seama
  • Maturizarea lor s-a facut mult mai abrupt decat la noi. Erau mult mai ‘oameni’ decat eram noi atunci, parca mult mai copilarosi. Baietii de azi erau mult mai ‘crescuti’, fetele mult mai ‘aranjate’ si cochete decat colegele mele de acum 9 ani…
  • Aceleasi nebunii pe care noi le faceam atunci (poate mai pe ascuns) le fac si ei acum. Poate ies mai mult in evidenta, sau poate suntem noi mai putin rabdatori, cine stie.

Si lista poate continua, mult…

Una peste alta, nu mica mi-a fost mirarea sa constat cat de apropiati sunt in comportament si gandire fata de noi, cei care acum 9 ani (Doamne, la anul se fac 10) terminam liceul…
Si noi atunci, si ei acum sunt determinati sa schimbe lumea, sa o facem mai buna. Nu conteaza decat ca ei o vor duce mai bine, cei dinainte nu au fost in stare sa schimbe ceva, dar ei sigur vom reusi.
90% din gandirea lor de azi e si gandirea noastra de acum 9-10 ani. Noi ne-am schimbat drastic, incepem sa ne pliem din ce in ce mai mult dupa tiparele unei societati romanesti cam perimate, si nu cred sa schimbam ceva.

Si atunci vin si va intreb, nu cumva ne grabim sa-i condamnam pentru comportamentul lor, din moment ce noi deja nu prea reusim sa facem ce ne propuneam acum 10 ani? Nu cumva e mai mult vina noastra, cei de peste 25-30 de ani ca ei sunt dezorientati si fara perspective? Nu cumva noi trebuie sa le oferim aceste perspective, ei fiind la varste la care absorb ideile ca un burete? Nu cumva noi deja trebuia sa fi schimbat multe, pentru ca ei sa aiba si mai multe sanse ca noi?
Una peste alta, noi suntem producatorii de emisiuni proaste la TV, noi suntem cei ce sponsorizeaza tot felul de non talente sa tiganizeze muzica, noi suntem cei care de la an la an schimbam Bac-ul si sistemul de invatamant, dar tot noi suntem cei care ne luam de ei pentru ca nu mai cred in nimc…

Si totusi, noi suntem cei care peste cateva saptamani ne vom ofusca de cat de multi pica la Bac. Noi care acum 10 ani mutam lumea din loc, iar acum nici macar nu mai mergem sa votam. Cati dintre noi insa suntem si in stare sa facem ceva sa schimbam situatia? Cati oare ne mai punem problema?
Cumva ne-am transformat exact in cei pe care-i uram acum 10 ani?