Nu e vorba de celebrul TVA, ci e vorba de ceea ce oferi atunci cand incerci sa iti scumpesti un serviciu, sau pur si simplu ceri mai multi bani de la cineva. E general valabil ca trebuie sa oferi ceva in plus, trebuie sa ai argumente ca banii pe care-i ceri in plus vor face o diferenta in ceea ce acel om primeste de la tine. Macar de forma.
Azi, via Mediafax, aflam de ultima idee geniala a Guvernului de a aplica impozite minime pentru IMM-uri. O masura care ne spun oficialii va scoate la lumina inca o parte din economia neagra (sau gri) si ne va spori veniturile la un buget greu incercat in acest an. Toate bune si frumoase, pe hartie.

In realitate, problema este alta: multe firme sunt create drept paravan pentru a micsora nivelul taxelor catre stat pe care o firma le are de plata, prin diferite artificii si subterfugii. Taxe care sunt prea multe si prea mari, dar mai ales aberante in raport cu serviciile si protectia pe care Statul Roman ti le ofera tie, micului investitor. Cei care aveti firme stiti ce umilinta si chin este sa ajungi la mana Statului cand vine vorba de taxe, impozite sau controale financiare. Si atunci stai sa te gandesti de ce as plati mai multi bani pentru servicii si asa foarte proaste. Si incepi iar sa cauti in legislatie metode de a scapa de taxe. Iar la cum sunt legile facute la noi, vei gasi.

Ce inseamna asta?
Inseamna ca toate aceste metode prin care Statul se chinuie sa ne ia banii nu ne face pe noi decat mai destepti in a fenta taxele, iar pe el mai sarac si cu mai multe probleme pe cap. Nu cumva ar trebui sa incepem prin a eficientiza activitatea institutiilor publice dupa care sa cerem mai multi bani pentru ele? S-ar putea sa platim mai cu tragere de inima… sau macar nu ne-am stresa atat de mult sa fugim de Stat….asta apropo de guvernari de dreapta – stanga sau ce Dumnezeu avem noi.
Pana atunci…. happy business 😉