Pentru pasionatii de tenis din Ro, Open-ul Romaniei este printre putinele evenimente prin care putem sa ne simtim aproape de nivelul international actual al tenisului. Ca nici anul asta turneul nu este promovat cum trebuie este absolut evident, dar chiar si asa noi, astia ciudatii care nu mergem la fotbal ci la tenis, stim de el, cand se desafsoara, cu ce se mananca si de ce conteaza.
Nu a fost vreun an pana acum fara sa nu simt ca turneul miroase a saracie. Vopsea aruncata repede pentru a ascunde lipsa de fonduri pentru intretinere, angajati neadaptati cu rigorile unui turneu profesionist si voluntari (cinstea lor!) prea putin intrstruiti alcatuiesc o imagine care doar la televizor da cat de cat bine. Adaugam la acest tablou si prezentele din Cupa Davis unde printr-un jucator genial numit Andrei Pavel suntem inca in elita, chit ca acum el trage echipa de pe banca si….. cam aici se opreste tenisul romanesc.
Exista un loc insa unde rivalizam cu turnee mari: in loje si prin parcari (oops, nu avem parcari!!) pe strazile de pe langa arene, unde limuzine de ultima generatie ale angajatilor / prietenilor / rudelor / ce vreti voi de prin FRT ocupa trotuarul si jumatate de strada.
Niciodata acolo saracia nu a reusit sa-si faca loc. La hotelul ce-i gazduieste pe sportivi, romanii din “top sub 150” pleaca cu masini negre si geamuri fumurii, in timp ce jucatorii din strainatate (multi in top 50 ATP) asteapta linistiti si fara aere masinile turneului, ca niste amatori dornici de afirmare.
Azi aflu ca avem 150.000 Euro pentru organizarea meciului de Cupa Davis la FRT in curte. Fix in curte. In timp ce arene destul de moderne din tara “nu au loc”, iar la BNR nu se joaca tenis decat 2-3 saptamani tot anul. Cumva noi reusim sa incalecam evenimentele.
Trecand peste asta, din 4 in 4 ani se mai ajunge la vreo ancheta interna si audit din care reiese ca FRT nu are bani iar pe cei pe care-i are sunt prost cheltuiti. Se fac planuri, se schimba echipe si se ia “problema de coada”. Pentru inca 4 ani. Si in timp ce Tiriac organizeaza al 5-a Mare Slem la Madrid in cativa ani noi mai distrugem cateva terenuri de antrenament pentru instalarea unei tribune intr-un oras ce are deja arena de tenis….