Urmand ideea de ieri, facem clasamente si per tari 🙂

  • Autoritati: Eficiente si invizibile in Austria; nu incurca cu nimic, nu streseaza cu nimic. Prezente in Budapesta pe strazi, multe santiere (deschise de catre Primarie) prin Budapesta dar si pe autostrazi. Semn ca banii europeni chiar se pot trage cu putina vointa si interes ;). Sunt practic diferentele intre o tara dezvoltata si una in curs de dezvoltare. Noi nu tragem fonduri europene pentru ca sunt mai bine controlate si nu se pot fura in voie. Pentru asta avem si asa foarte saracul buget romanesc. Satele din Ungaria par sa fie mai curate si ingrijite, sunt insa similare cu satele din Ardeal. La noi insa iarba se taie cu coasa, la ei cu tractorasul. Cel putin pe unde am trecut eu.
  • Preturi: Similare (chiar putin mai mici) in Ungaria, ceva mai mari in Austria. Parndorf este o algenere buna daca esti in zona, sunt si produse ieftine, dar la lucrurile de calitate preturile sunt similare cu Romania. Asadar nu va faceti planuri de mers special pana acolo doar pentru shopping.
  • Sosele si drumuri: Nu exista termen de comparatie intre noi si … aproape oricine in Europa. Drumul Bucuresti – Nadlac este incomparabil mai greu si stresant decat Nadlac – Viena. Iar oboseala acumulata e minim dubla. Nu mai vorbesc de conditiile de la benzinarii si moteluri. Singurul sofer care pe autostrada in Ungaria dadea flash-uri era intr-un BMW cu numar de Austria condus de un tigan roman mai negru ca masina (rasist, stiu). Singrul tir care s-a luat la intrecere pe autostrada cu un alt camion era din Romania, cu numar de Alba. Mergea pe banda a doua cu 93km/h fata de cel de pe banda 1 care mergea cu 90. I-a luat 5-10 minute sa depasasca, dar…. a deparsit. Dupa care a tras pe dreapta :). Nicaieri nu am fost mai vanat de radare decat la noi. In Austria si Ungaria radarele erau la vedere. La noi langa Sibiu erau ascunsi in porumb.

Mai tragem linie?
Bonus: Doi amici idioti de pe la noi:

  • Vom avea autostrazi ca in Austria cand vom fi austrieci, ne ‘promite’ Radu Berceanu. Dar, dar atunci cand se va intampla asta domnul Radu nici smoala pe drum nu va turna, ce sa mai vorbim de Marlan Ministru al Transporturilor.
  • Primarul Bucurestiului vrea Olimpiada la Bucuresti, cam prin 2020. Pe un stadion care nu e ultramodern ci doar decent si intr-un oras care nu are nici un fel de plan de dezvotare pe macar 5 ani, nu cam 20 cat iti ia sa planifici o Olimpiada. Il invit in vizita la Viena desi ma tem ca nu va intelege nimic. (punct de vedere valid are si Tolontan pe tema asta)

Enjoy exploring the Carpathian Garden.