V-am mai spus (si nu ma laud 😉 ) am fost plecat in week-end la Medias. Oras mediu de provincie, mult mai civilizat si primitor ca orasele din sudul tarii, intr-un cuvant merita vazut daca reusiti sa fiti in zona.
Am ajuns in contact cu oameni de nivel educati, din clasa care imi place sa cred ca va reusi sa se ridice cel mai mult in anii ce vin, clasa medie. Pe scurt o imagine interesanta a Romaniei din care scoti Bucurestiul si inca 2-3 orase mari si … sa le zicem mai civilizate ca restul (nu, nu cred ca Bucurestiul e civilizat cu adevarat, nici pe departe)

Fiind prins adanc in proiecte, urmarind bloguri, comunicate de presa, stresat de clienti care vor site-uri pe locul 1 in Google pentru 200 de euro (suna cunoscut?), … ma asteptam sa gasesc o Romanie in care mobilul sa fie o bagatela, celebrele bipuri sa fie inlocuite macar de SMS-uri (MMS-uri mai putin), emailurile sa fie verficate macar odata pe zi, si ziarele citite macar in parte online. Sa se vada un anumit potential de dezvoltare, o anumita deschidere catre Internet si continut online, mai ales romanesc. Efervescenta oamenilor din industrie sa se traduca cumva si acolo, de cealalta parte a site-urilor.

Dupa 2-3 zile petrecute prin zona, m-a lovit o cu totul si cu totul alta imagine, a Romaniei dincolo de Bucuresti si agitatia oamenilor din industria online.
Provincia este dominata inca de old media, Internetul este privit ca ceva inca … departe si oricum neimportant in treburile de zi cu zi de la munca, dar mai ales, pentru cine are legatura cu Internetul, .ro nu atrage nici macar atat cat ne place sa credem noi acum.
Culmea!, nu se stia ca Trafic.ro cica se contrazice in date (7 milioane pe luna vs. 3.5 milioane pe saptamana), nu se stia ca Vivi si Sorin Tudor se iubesc precum cainele si pisica pe bloguri, nu se stia ca RoBlogFest este mega festivalul blogsferei (ce zic eu aici, nu se stie nici de blogsfera!, dar asta iti dai seama si dupa numarul de voturi inregistrate la festival), nu se stia ca Zoso este super adevarat si evolueaza catre o alta.. versiune dupa cum ne spune chiar el, sau ca avem un …. Internet Evanghelist. Nu nimic din astea nu era… talk of the town, sau macar cunoscut de cineva.

M-am intors odihnit dar si trezit la realitate din mini vacanta mea. Toata agitatia asta de doi bani de pe .ro-ul nostru nu face doi bani in fata celor pe care-i targetam. Pentru ei, .ro inseamna cateva site-uri (eu zic undeva pana in 10 daca ne gandim bine) dupa care tot traficul din Romania pleaca spre… baietii mari din afara. Ei sunt cei care fac legea si aici, pentru ca in afara de vorbe ei ofera si calitate, content si au si imagine.
Da, creste traficul in Romania, creste numarul de conexiuni la Internet, creste numarul de site-uri romanesti; dar… atat. traficul e facut de site-uri straine mai ales si retele de sharing, conexiunile cresc pentru ca lumea isi pune pachete integrate, fiindca se aude ca ‘telefoanele astea noi sunt mai ieftine, si dau si Internet astia!’ iar numarul de site-uri…. pentru ca tot auzim ca piata creste si se vor face bani pe net.

Cresterea reala a .ro-ului se lasa asteptata de ceva timp, si o sa o mai asteptam zic eu mult si bine.
Facem primii pasi catre un Web 1.0 aici, unde informatia sa fie publicata si pe net in afara de alte medii. Cat despre Web 2.0, despre user-generated-content…. mai greu; blogurile, paginile personale, profile online sunt inca rarisime in Romania, desi avem multi care se si vad milionari in dolari la anul cu 1-2 site-uri facute.

De 2-3 ani incoace tot auzim ca .ro se va super-dezvolta peste putin timp… singura concluzie pana in momentul de fata este pentru mine ca .ro stagneaza si nu da semne sa creasca in mod real, ci doar inertial pentru ca in general toata media creste, iar Romania si .ro sunt doua entitati cu adevarat separate.
Romania e inca offline