Un aritcol Reuters mi-a atras atentia ieri, dupa ce a fost mediatizat si in media romaneasca, evident prea putin si de o slaba calitate, dar deja asta e ‘by default’ pentru presa romana

Poate cea mai interesanta parte a articolului era de gasit aici:

The brains are already with companies that have good salaries and it is costly to buy them. A good senior programmer can earn 2,000 euros gross a month. Plus a 30 percent raise to buy him, and you have a salary of a good programmer in Germany.

In primul rand, head-huntingul se practica, chit ca nu e rentabil la prima vedere din cate reiese de mai sus. Se practica, si le nivel masiv. Rar gasesti oameni loiali, desi daca ai citi doar aici ai crede ca toti programatorii buni stau cu anii in acelasi post, pentru ca au salarii prea mari. Nu e chiar asa. Enorma discrepanta intre salariul mediu insa, ce reiese de aici:

Romania’s low wages of around $600 a month compare with $1,050 in Poland and $950 in the Czech Republic. Both countries also attract hefty investment in the IT sector.

Evident cifrele sunt orientative, dar arata pe de o parte ca programatorii buni sunt extrem de rari (si de aici supra-estimati ca si salarii) iar cei medii sau sub medie au salarii prea mari fata de restul economiei, dar e inca loc de crestere fata de tarile de pe langa noi…

Mie acest articol, legat de faptul ca anul acesta la Facultatea de Automatica a fost cea mai slaba concurenta din ultimii (multi) ani imi arata ca toata zona IT este in pragul unei crize de proportii in ceea ce priveste forta de munca.
Iar daca nu se vor lua masuri (care oricum nu au efect decat pe termen mediu…) atunci ne vom trezi in cativa ani plini de proiecte si firme dar fara oameni care sa le faca si sustina si uite asa ramanem fara inca un domeniu in care excelam….