Un articol decent aparut astazi in Evenimentul Zilei prezinta pe scurt (si cu ceva accente de advertising 🙂 ) povestea lui Calin Fusu, actionarul majoritar de la Neogen.

Cel mai interesanta (si noua, pentru mine) mi s-a parut urmatoarea idee: “Recent, Neogen si-a deschis o filiala in Republica Moldova. Fusu vrea sa externalizeze acolo activitatea de programare, pe langa biroul din Targu-Mures“. Motivul: foarte simplu: salariile sunt mai mici ORIDUNDE in tara sau prin vecini 🙂 decat in Bucuresti.

Am sa-mi iau multe pietre pe strada cand voi spune ca e foarte sanatoasa aceasta initiativa avand in vedere cresterea de cele mai multe ori peste competentele angajatilor a salariilor in IT&C-ul bucurestean. Daca in urma cu 2-3 ani un programator bun avea un salariu meritat de 1000USD pentru competente exceptionale, astazi un incepator isi doreste undeva la 400EUR iar sperantele lui pentru primul an de la angajare sunt de cele mai multe ori exagerate. Atentie: nu sunt impotriva remunerarii performantei de exceptie cu salarii de exceptie, se practica si la noi in firma; vreau doar si programatori priceputi pe masura salariilor cerute iar miscarea celor de la Neogen mi se pare un raspuns interesant la o situatie anormala pe care se pare ca nu o remarc doar eu.