Intr-un articol ZF care scoate in evidenta ceea ce au spus multi dar cu jumatate de gura acum cateva luni: online-ul nu e nici pe departe castigator in urma crizei, ci mai mult sufera serios.
Ce de de retinut:

“Primele luni ale anului au prins playerii online oarecum in contratimp si, in timp ce restul canalelor media reduceau serios preturile, in online aveam incercari de crestere, in timp ce in restul mediilor se taiau costuri, in online inca incepeau proiecte ambitioase. Oricum chiar daca nu va fi singura medie cu crestere, vom avea cea mai mica scadere, deci va creste cota de piata fata de offline”, considera Cristi Parvan, manager al Media Target Group,

“Pe podiumul in care stau asezate canalele de media nu s-au petrecut mutatii majore. Televiziunea continua sa domine ierarhia media-planurilor, castigand anul acesta cateva procente in plus fata de anul trecut. Valoric urmeaza presa scrisa, panotajul, radioul si online-ul. Posibil sa apara mutatii, dar in urmatorii cativa ani televiziunea va cumula in continuare partea cea mai mare de investitie publicitara”, considera Zoltan Szigeti, presedintele grupului de comunicare thegroup.

Piata de online este puternic concentrata pe advertiseri mari in general, spune Cristi Parvan, care precizeaza ca sunt putine cazurile in care online-ul a fost principalul canal de comunicare. “Pe majoritatea categoriilor piata romaneasca a pornit de la zero si era firesc ca televiziunea si alergarea dupa awareness sa domine piata. In plus, ratele de crestere ale consumului au fost suficient de mari astfel incat si playerii mici sa creasca fara sa fie nevoiti sa-si caute nise de comunicare. Sunt putine cazurile in care online-ul a fost principalul canal de comunicare. Exceptie au facut turismul, imobiliarele si recruitmentul care s-au dezvoltat prioritar online.”

Evident ca fiecare trage concluziile care i se potrivesc cel mai bine, eu insa vreau sa scot in evidenta ca dincolo de prezentari la cofenrinte si discursuri pompoase, cel mai rau ne lipsesc oamenii.
Cei de valoare care inca activeeaza aici se numara pe degete, iar cei ce vin din urma se orienteaza din ce in ce mai repede catre alte…. plaiuri (exceptia care confirma regula, Bogdan Secara a revenit alaturi de Orlando (stiu, e veche, pe HotNews cititi mai multe in acel mini-interviu…)).