Un comunicat de presa al Siveco mi-a atras atentia ieri seara si azi dimineata.

Evident m-a bucurat rezultatul obtinut de olimpicii nostri la IOI (International Olympiad of Informatics), nu poate fi decat un aspect pozitiv, ce m-a intristat insa este diferenta intre acest rezultat si situatia pietii de munca IT din Romania de vreo 2-3 ani incoace (situatia de acum doua zile, reflectata in toata blogosfera este doar un ultim exemplu) dar mai ales a scolii romanesti in general.

Deci, varfuri avem, unde se rupe atat de rau filmul?
De ce singurii programatori disponibili la ora actuala pe piata sunt cei de nivel mediu in cazul cel mai fericit?
De ce nivelul general de educatie este atat de slab fata de rezultatele olimpicilor?

Sunt intrebari care in fiecare an se tot pun, si la fel in fiecare an raman fara raspuns.

Dar de fapt e mult spus ca raman fara raspuns. Pentru ca, printre randuri, raspunsurile vin incet incet:
Odata ce-ti trece euforia dupa ce citesti comunicatul incepi sa-ti aduci aminte de criza de cadre didactice din invatamant (la informatica cel putin e jale) si de slaba pregatire a celor existenti, de situatia in care se afla scolile ca si logistica si dotari sau de cat de repede spera tinerii de valoare sa plece din tara.
Si ajungi sa intelegi de ce trebuie sa dai 500EUR pentru a face rost de un om bun, de ce salariile au crescut aberant de mult fara sa fie dublate de o crestere pe masura a productivitatii si mai ales de ce suntem in continuare mult in urma la capitolul informatizare si dezvoltare IT.

Pentru ca ei, cei buni (fara sa fie in nici un fel un rezultat al bunei functionari a sistemului, ci doar exceptii care confirma regula), ne saluta din cursa de New York de pe Otopeni cu prima ocazie. In timp ce noi laudam prin presa inca vreun hacker care a mai furat cate ceva….

Vorba lui Zoso, La Multi Ani Romania!