Au curs rauri de cerneala si o groaza de materiale audio si video despre investitia Nokia la Jucu, langa Cluj.
Toata Europa a aflat de ea dupa scandalul inchiderii fabricii de la Bochum, Germania. Iar in Romania toata lumea a sarit iritata in sus pentru ca cineva a indraznit sa se ia de noi. Uitand ca si la noi sindicatele sunt la fel de stupide si cu cereri aberante, iar politicienii nu sunt altceva decat masini de facut procente electorale cu mult cinism si fatarnicie atunci cand au ocazia.

Nimeni insa nu a explorat putin mai adanc rezultatele acestui mic scandal mediatic. Despre investia Nokia in Romania ar fi aflat mult mai putina lume daca nu ar fi ‘explodat mamaliga’ in Germania. Fara sa-si dea seama, germanii ne-au facut un mare serviciu: ne-au adus din nou in atentia media in Europa, iar dincolo de scandalul inchiderii fabrcii ramane ideea ca Nokia si-a deschis o fabrica mare in Romania. Din ce motive nici nu conteaza, e insa un semnal ca giganti mondiali pot sa vina in Romania, pentru ca pot avea avantaje si rezultate. Ce facem noi intre timp? Evident nici un europarlamentar nu a avut nimic de comentat fata de manifestarile din Germania, la fel cum nici in Romania nici o reactie constructiva din partea celor in drept nu am inregistrat.

Ce ar trebui sa facem mai departe? Cred ca zona Cluj, si Jucu in special au o sansa unica in anii ce vin. Daca autoritatile vor stii sa investeasca in infrastructura, sa stie sa atraga si alti investitori (unii vor veni automat cu Nokia), vor stii sa investeasca chiar si in educatie pentru a pregatii oamenii de lucru la Nokia, atunci zona va prospera, pe termen lung. Daca nu, peste un numar de ani ne vom trezi ca la Bucuresti: multe firme, criza de oameni, infrastructura depasita si pe alocuri distrusa, si multa, multa frustrare. Evident, ce spun eu aici se cam leaga cu ce spunea Noro ca viseaza cand trece podul Grant, si anume responsabilizarea autoritatiilor, iar eu ii spuneam ca e o utopie…. dar poate ca totusi se poate….