Pe ideea “daca-i obligatoriu, cu placere” zilele si saptamanile trecute am avut ocazia sa interactionez cu Registrul Comertului in Prahova (si nu numai) si sa mai constat inca o data cata birocratie se ascunde in spatele birourilor Statului, chit ca procedura de infiintare PFA-uri, SRL-uri si alte cele cica s-ar fi simplificat (sa nu discutam de plata de impozite mai nou). Dar nu despre asta e vorba acum, descoperirea zilei a fost o firma in apropiere de sediul Registrului care se ocupa exact cu “de-stresarea” celor ce aveau de-a face cu Registrul, si anume sunt specializati cu depunerea actelor si urmarirea dosarelor depuse.
Nu fac altceva decat sa-si consume pixuri, timp si oameni completand dosare si stand la cozi in locul clientilor. E usor de intuit daca am stat eu la cozi sau….. au mers la ei in locul meu 🙂

Cat mi se completau cereri iar eu stateam linistit pe scaun mi-a zburat gandul (invariabil, stiu) la online si de cat de mult loc e pe piata. Asta pentru ca de prea multe ori am auzit ca piata e prea mica / piata e imatura / nu mai e loc pe piata / nu avem useri educati / (completati si voi)….
E liniste rau prin online-ul romanesc si nu asta vine doar de la vara care tocmai se duce, ci de la o saturatie de proiecte care acum vreo 2-3 ani schimbau lumea si care acum sunt inchise de antreprenori mai nou sunt angajati pe la firme mai mari sau mai mici. Iar in urma lor nu a ramas mare lucru, doar niste bani aruncati de cate cineva fara mare rezultat si ideea ca noua “nu ne iese”. Stiu ca vreti nume (si sange :D) dar nu e cazul, cert eeste ca prea putine proiecte au incercat pana acum sa rezolve probleme fara glamour, dar “de zi cu zi” ale romanilor, din fata calculatorului.

Intr-o piata in care in sfarsit pare ca se mai decanteaza vorbaria de cei care chiar pun osul la munca, se iveste o nisa din ce in ce mai interesanta: cea a bunui simt. Suntem din ce in ce mai multi cei care nu mai suportam serviciile “the old fashion way”; cei pentru care statul la coada si pierdutul a cate 4 ore pentru un act sau stat 2 ore in trafic pentru cine stie ce produs dintr-un hypermarket pur si simplu nu mai reprezinta o optiune, astfel incat servicii care sa faca aceste “nebunii” in locul nostru vor fi din ce in ce mai folosite. Si de aici pana la a comanda aceste servicii din fata calculatorului, va dati deja seama, mai e doar un pas.
Cum ar fi ca, in loc sa asteptam ca statul sa faca disponibile platile de impozite si online, sa facem un serviciu prin care sa putem completa pe un site aceste date si cineva “in spatele” site-ului sa stea pentru noi la coada? Cum ar fi ca pentru infiintarea unui PFA sa completam o cerere online si apoi cineva sa ajunga la ReCom pentru noi?
Stiu, veti spune ca intr-o tara normala Statul face asta pentru noi, dar, sa recunoastem, in Ro asta va mai dura. Si cat timp va mai dura, cativa dintre noi vor pute manca o paine. E adevarat, s-ar putea sa nu ajunga la conferinte la care sa povesteasca despre afaceriloe lor care vor concura Google si Facebook dar….. s-ar putea sa devina antreprenori in adevaratul sens al cuvantului.
Ganditi-va asadar la lucruri de bun simt care vedeti ca in Romania nu se intampla inca. Si folositi nisa asta.