De azi incepe unul din cele mai ‘nostime’ momente ale ciclului scolar romanesc, admiterea la liceu.
Nu am sa mai insist in legatura cu corectitudinea adimiterii, din punctul meu de vedere era mult mai simpla si mai corecta admiterea pe baza de examen la fiecare liceu in parte, asa cum am avut parte cei din generatia mea decat ce ce se intampla azi, cand rezultatele la invatatura sunt mult prea subiectiv evaluate de profesori diferiti.
E insa de-a dreptul nostima metodologia dupa care admiterea se desfasoara, iar momentul de maxima inspiratie a venit atunci cand s-a ales numele de ‘repartizare computerizata’ pentru tot acest proces.

Am avut ocazia sa urmaresc la Realitatea TV cum trebuie completata o astfel de fisa, si va invit si pe voi sa faceti acelasi lucru:
Trecand peste vocea si limbajul de lemn al invitatei, caracteristic marii majoritati a oficialilor din invatamanul romanesc, materialul prezinta o fisa care seamana mai mult cu un rebus decat cu un document adresat unui copil de clasa a 8-a (cu sau fara parintele inclus…).

Dar ca sa nu spuneti ca sunt rau in mod gratuit, vin si va intreb: daca tot ii spunem repartizare computerizata, de ce completam totul offline?
Si va propun si un exercitiu de imaginatie: Prelucrarea aacestor date presupune introducerea lor mai mult sau mai putin automata in calculatoare. Deci, digitizarea informatiei. Nu este oare mai logic sa se realizeze un portal care sa preia datele direct de la elevi in format digital?
Ce-ar insemna asta din punct de vedere tehnic?
Un site cu un cont personal automat creeat (nu e asa de greu sa introduci datele elevilor intr-o baza de date) unde fiecare elev, in liniste, timp de cateva zile sa-si poate completa profilul cu toate datele de pe nostima fisa, plus optiuni de admitere care sa fie mult mai clare, si nu codificate pe 3 cifre, optiuni care sa poata fi modificate, sa-o fie chiar sugerate functie de media lui si rezultatele admiterii din anii trecuti etc.
Ce-ar insemna asta din punct de vedere organizatoric?
Normalitate, transparenta, eficienta. Din pacate, cam tot ce lipseste in sistemul educational romanesc.
In schimb, pe edu.ro troneaza ditamai link-ul catre ‘Admiterea 2008’ unde gasesti tot felul de informatii fara mare relevanta, si cu foarte putina functionalitate. Poate cel mai interesant este ghidul completarii fisei … 🙁

Asta apropo de cum ne batem joc de generatiile viitoare (de cei care, vorba unui clasic, cica ne vor plati noua pensiile….).