Anuntat frumos in .ro de Bogdana, Google Maps Navigation a aparut ieri si pentru Romania alaturi de alte 19 tari ceea ce pentru piata nu poate fi decat un semn bun (si mai ales semn ca suntem o tara simpatica pentru ei, care nu a facut urat cand au trecut cu masinile Google StreetView prin zona :)) )
Partile bune: harti actualizate, actualizari rapide si inca gratuite, soft ce pare sa se inteleaga bine cu DesireZ.
Partile problematice: Softul este limitat rau de durata de viata a bateriei (stiu, nu e nici primul nici ultimul). Stim cu totii ca orice telefon are bateria buna atat timp cat nu o folosesti :P. In momentul in care incepi sa faci trafic de date si peste toate mai pui si GPS, s-a cam terminat orice discutie. De cele mai multe ori rata de descarcare e mai mare decat rata cu care o masina iti poate incarca telefonul deci… probleme la drum lung.
Urmeaza apoi spinoasa problema a costurilor de roamnig. Un astfel de soft iti este extrem de util cand pleci undeva in afara tarii. Si cum operatorii mobili au grija sa platesti extrem de mult cand e vorba de date in roaming, un GPS care se conecteaza la net mai tot timpul devine stresant. Sunt doar cateva aspecte care nu ajuta Google pe moment in lupta cu producatorii de GPS-uri dedicate.
Ce poate schimba dramatic situatia? O tehnologie noua pentru baterii (dar aici mai e de lucru) si mai ales Comisia Europeana sau alt organism care sa oblige operatorii mobili sa se calmeze cand e vorba de venituri din date prin roamnig (asa cum au facut cu serviciile de voce).