Tolo are azi un post excelent despre o interventie neinspirata (ca sa nu spun mai mult) a unei ziariste in cadrul unei emisiuni (din cate vad din comentarii de la Antena 3, sa ma corectati daca nu e asa).
E o mica ilustrare a unei probleme mult mai adanci a jurnalismului din Romania: sadirea samantei de scandal cu orice pret.

De nu stiu cate ori ne tot intrebam cum apar in presa toate ineptiile conducatorilor, patronilor, portarilor sau maturatorilor din cluburile de fotbal de pe la noi. Si incepem sa-i numim in toate felurile. Ca sunt inculti, ca sunt smenari, ca sunt asa si pe dincolo.
Dar trecem peste ceva: Cineva ii baga in seama pe acesti oameni. Cineva le pune intrebari in asa fel incat sa iasa declaratii penibile. De ce? Pentru ca asa ies cel mai usor materialele care par mai interesante (de fapt mai citite). Pentru ca asa isi justifica amatorismul si lipsa de documentare. Ce documentare iti trebuie pentru a-l provoca pe Becali sa bata campii? Nici una. Pentru ca asa lipsa de profesionalism se vede cel mai putin. Ce mare ziarist sau reporter trebuie sa fi pentru a pune intrebari unui Borcea, Turcu sau Becali? Cata experienta trebuie sa ai? Cat de bine trebuie sa cunosti detaliile unui sport? Cam deloc.
Si uite asa, avem ziaristi, avem televiziuni, avem ziare, toate din ce in ce mai obsedate de scandal…
Si facem din niste oameni care au cel mult simtul banilor bine dezvoltat (in detrimentul bunul simt de cele mai multe ori) mari persoane publice, vedete si lideri de opinie. Pentru ca e mai simplu si mai rapid decat sa cauti informatii relevente sau valori.
Si tot asa oameni ca Ioanitoaia, Tolontan sau Vochin se simt din ce in ce mai singuri in breasla lor…