Am citit o comparatie in Capital despre serviciile de eBanking in Romania, si primul lucru care m-a mirat este procentul (inca) mic din clienti care folosesc eBanking. Daca pana acum vreo 2 ani motivul principal putea fi lipsa accesului la Internet, cred ca acum cauzele sunt legate mai mult de mentalitatea invechita, si obijnuinta multora de a sta la coada, ca doar suntem obijnuiti.

Sunt client ‘electronic’ la trei banci. (BRD, Translivania, Unicredit). Sunt destul de multe probleme in sistem, dar merita folosite.

La BRD, marea problema pentru mine este faptul ca pentru multe operatii, prima data trebuie sa ajung la ghiseu sa completez o cerere. Ca sa imi adaug un nou beneficiar la ordinele de plata, pana acum cateva luni era nevoie de prezenta mea fizica la agentie, acum macar se poate face si prin telefon. In acelasi timp, un OP nu se va onora mai devreme de doua zile, e un pas suplimentar acolo care te incurca, daca vrei sa platesti ceva urgent.

Transilvania are o interfata ceva mai alambicata (aici BRD castiga clar, apropo) si tot e nevoie de niste hartii pentru a-l folosi la maxim. Si are si niste setari de securitate cam peste maina.

Unicredit are cel mai stufos sistem, faci cam orice (folosesc ca persoana juridica sistemul), dar cam greu ca si viteza de lucru, si de multe ori pica. De asemenea o operatiune esuata e cam greu de depistat si corectat.

Concluzia ar fi ca e loc de (mult) mai bine, dar va recomand la orice ora sa folositi astfel de sisteme. Va scuteste de consu de timp, de nervi, si de nesimtirea angajatilor bancilor, inca prezenta uneori pe la ghisee si birouri.

La Multi Bani si va astept cu parerile voastre despre alte bani, ce folositi (si de ce va place / nu va place)?