Digital Marketing Forum 2007
S-a scris in Cotidianul despre DMF, au comentat si Zoso (evident), Radu Ionescu dar si Neogen si altii. Toata lumea buna a privit spre DMF2007.
Am fost acolo, am transmis in direct 🙂 (de mi-a murit si bateria la laptop, mama ei de sala fara prize) si acum tragem doua 2-3 concluzii, ca doar dupa cum spunea si Madalin Matica, de aia ai blog, sa tragi concluzii pe el

»Fete frumoase din marketing (nu se poate fara ele), multa lume, multi plictisiti de ce se prezenta, mult fum de tigara pe hol, zapaceala la mancare si la cafele, sala OK dar fara dotari de baza pentru oameni cu laptopuri (prize oameni buni, prize!) si un proiector care tot facea fite.

»Dezamagire a fost momentul in care am vazut ca IAB nu a mai trimis la nimeni la un forum unde ar fi trebuit sa fie prezent, avand in vedere misiunea pe care si-a asumat-o. Una este sa aiba probleme personale Ciprian Stavar si alta este sa nu vina nimeni din partea lor ca inlocuitor.

»Jumatate din vorbitori s-au rezumat in a spune o poezie si a prezenta date si idei reci si fixe, fara nici un fel de valoare adaugate. Cealalta jumatate au avut cate ceva de spus, iar cand discutia s-a extins si spre sala atunci lucrurile au fost spuse mai pe fata. Zoso a avut o contributie importanta la asta

»Cei ce aveau idee ce se intampla au intarit impresia ca .ro-ul este inca la nivel de ‘flower power’ (Calin Fusu, Neogen) sau ca incearca sa arda etape importante, anuntand prin surle si trambite Web 2.0 dar nefiind bine dezvoltat nici la nivel de Web 1.0 (Bogdan Nitu, Webstyler). Subscriu la aceste pareri, suntem la inceput, restul e vorbarie. Partea buna e ca pentru initiative si agentii cu chef de munca e loc mult pe piata.

»Wim Vermeulen (Ogilvy) ne-a prezentat studii de caz din straintate. Nu ne-a spus cu ce bugete, dar comparat cu ce s-a prezentat de pe piata de la noi…. cum am spus si ieri: Ford vs. Logan (cei ce ati fost ieri acolo stiti de ce Ford, nu e reclama ascunsa).

»Doru Panaitescu (Initiative Media) si Cristian Mezei (Kondiment) au facut prezentari despre marketing online si SEO, un pic prea tehnice pentru audienta zic eu, formata majoritari de ‘specialisti’ in marketing. Cativa dintre noi am inteles, pana la practica mai e mult, mai ales la ce bugete se vehiculeaza in .ro. Cristian, cand ii spui unui client ca SEO pentru site-ului are rezultate in 2-3 luni pana la 1 an….. o sa rada cu (de) tine 10 minute si se duce la altul sa-i faca un banner 17x2cm (am incercat, cu rigla asa iese pe anumite rezolutii…. :D)

»Nina Bratfalean, Porsche Romania a scapat o fraza mare aratand cum aleg directorii de marketing din alte industrii sa cheltuiasca bugete de reclama pe radio (a se citi si .ro): “Eu nu ascult Radio Guerrilla, deci nu punem reclama acolo. Da, astea da studii de audienta si target reach” 🙂
Sa generalizam la mai toate firmele de pe la noi?

Deci:
Marketerii nu stiu ce e mediul online, nu stiu sa-i foloseasca interactivitatea, agentiile de media nu stiu sa-l promoveze, agentiile de web nu stiu sa-l construiasca, utilizatorii sunt putini si interesati de porn si DC++ mai mult decat orice altceva
Welcome to .Ro2.0 (cel pe care-l vedem cu totii dublu ca useri si bani din advertisting in 2007)