E clar, oriunde in Bucuresti, cand esti in apropierea unui centru comercial, fie el Mall fie el hypermarket, lumea devine mai stresata, se intra in graba si se iese dupa lupte seculare, cu plase si plasute, cu facturi si certificate de garantie.

Faceti un experiment si asteptati putin la iesirea unui mare magazin, parte a unui lant de magazine care peste cateva saptamani va anunta rezultate excelente de sarbatori (MediaGalaxy, Altex, Domo, etc etc etc dar si Carrefour, Metro sau alte de gen). Oameni fericiti ca au scapat, ca nu mai stau la cozi vor comenta de cele mai multe ori ceva de genul.. “Bai ce nesimtiti sunt astia”.

Am avut si eu ‘placerea’ sa fac cumparaturi de Craciun, si anume cadouri pentru prieteni si familie astazi, de prin Bucuresti. Si cum am zis sa evit nebunia din hypermarketuri, am mers la Mall Vitan si apoi Unirea. Evident, nu era (cu mult) mai liber, dar totusi puteai respira. Toate bune si frumoase pana cand dadeai de angajatii din magazine. Incepe povestea: vreau sa cumpar un sistem audio, ma duc la stand, vad ceva care-mi place, hai sa dau de un angajat sa-mi dea produsul; trec vreo 3 in viteza pe langa mine, pana la urma vine cineva, si-l intreb daca au si pe stoc ceea ce e pus in vitrina… si da-i si cauta, si du-te in depozit, si stai si iar cauta… concluzia nu!, nu au la vanzare ceea ce e expus, doar e magazin. Dar, vin eu cu solutia desteapta, hai sa-mi zica la ce alt magazin gasesc, doar oamenii sunt ditamai lantul de marketuri in ale electronicii. Culmea, mi se spune sa ma duc la Unirea, acolo gasesc! Ura!!!

Ajung la Unirea, ma duc la magazin, aaa nu avem asa ceva, nu e pe stoc, nici macar in vitrina. Evident, o cantitate deloc naglijabila de nervi se aduna, gasesc ceva asemanator, hai sa cumpar, imi da un bon sa ma duc la casa sa platesc, ca imi aduc ei produsul la garantie. Ma duc, platesc (cu cardul, Doamne cat am mai stat pana cand dial-up-ul a mers) si hai la garantie, unde alta coada. Produsul meu evident nu era acolo, imi trece prin cap sa ma duc la raion sa ma uit, evident acolo ma astepta produsul meu care ar fi trebuit sa fie la garantie. Ajuns la garantie cu el, il baga il priza MERGE!!!, AM SCAPAT!!! si hai sa ies…. Ce am zis?….. Bai ce nesimtiti sunt astia!

Concluzia, dupa ce ajung acasa si citesc in Capital si Business Magazin cat de mult se va extinde retail-ul in anii ce vin.. este ca totul e bine si frumos pe hartie, pana ajungi acolo unde conteaza, la vanzari, fata in fata cu cumparatorul, unde lucrurile raman tot… romanesti…..