Fortat de imprejurari am ajuns ca in ultimele 9 luni sa am contacte dese cu tot ce inseamna parastasul la romani (ma rog, in zona Muntenei cel putin, obiceiurile difera.
O intamplare mi-a atras atentia sambata aceasta, intamplare care reflecta perfect ce inseamna pentru majoritatea romanilor credinta si biserica (tot suntem un popor extrem de credincios in statistici):

Intr-o biserica destul de aglomerata, lume pestrita, unii veniti pe jos, unii veniti cu BMW-ul, ca mai peste tot. Aproape nimeni nu asculta slujba, mult mai interesanta fiind poztia colivei pe masa langa preot si discutia cu rudele…
Peste toata aceasta scena care dupa mine nu are nici o legatura cu credinta, un batran obosit, sarac si sfios se apropie de masa, si respectuos asaza o paine in care pune o lumanare, pentru ca in mod cert nu a avut bani pentru o coliva (care intre noi fie vorba este o noua moda de a dovedi cat de plin de bani esti intre cei ce frecventeaza astfel de slujbe). In acel moment, acel batran, cu acel gest si cu toata atitudinea lui ne-a dat tuturor o lectie despre credinta, despre respect si despre apropierea de Dumnezeu si biserica. Si in toata acea manifestare care devenise groteasca la un moment dat, el a fost ca o semn venit de undeva de foarte sus….oare cati l-au vazut?