Imaginile de mai jos sunt preluate de la Vivi, si prezinta o idee tare interesanta despre modul in care romanii percep lumea din jurul lor:

Perceptia oamenilor normali fata de un lucru nou
Perceptia americanilor fata de un lucru nou
Perceptia romanilor fata de un lucru nou

Mi s-a parut geniala ideea la momentul cand am citit-o prima data, mi se pare mai adevarata acum ca niciodata, nu de alta dar am avut de o saptamana sau doua incoace trecuta dovezi peste dovezi, si mi-am explicat de ce ne merge noua atat de prost de multe ori….

  • BlogMarketingSurvey, realizat de Cristi si de noi; apar rezultatele, incep comentarii de gen puteam sa votez de 1000 de ori, cine naiba a voatat, nu e stiintific, nu e nu stiu cum, nu e nu stiu ce…
  • WebClub#1, Vladimir are o prezentare inspirata prin care loveste adanc si prezinta altfel lumea online romaneasca, mai realist si mai in contact cu atitudinea multora. Ce se aude pe la colturi? Auzi ma, da cine naiba e asta de tot face pe interesantul? (nu, nu voi da nume, nu asta e ideea)
  • Inceputul saptamanii trecute, toata suflarea online isi indreapta ochii spre Cluj de unde Sergiu anunta achizitia facuta de Alexis Bonte (51% din Trilulilu). ‘Ma, ceva nu se pupa la cifrele astea!’, ‘Asta sigur are un plan’, ‘Ceva nu e ok aici’, ‘Ce dracu e asa de valoare la site-ul asta, nu au copyright'(??). Reactii inca mai vin….
  • Joia trecuta a avut loc OpenCoffee #1. Intalnire intre o serie de antreprenori mai la inceput dar si mai ‘avansati’ din zona online, in care am decis daca daca nu vom incerca sa ne ajutam si sustinem unii pe altii nu avem nici o sansa; vorbesc de asta cu un prieten care mai intreaba candid: De ce? Ce naiba va trebuie asa ceva? Oricum nu iese nimic.
  • Iesim putin din online si mergem la concertul Kyle Minouge la Bucuresti, de sambata seara. Concert OK, se putea mai bine, e muuuult fata de ce ne oferta artistii romani (deci liniste baietii cu playback+negativ dus la nivel de religie…). Citesc azi un articol scris de o ziarista care sigur a vazut ‘alt film’ sambata seara. De ce? De ce nu, e pe gratis sa critici fara sa faci nimic.

Concluzia e destul de simpla, desi trista, nu o trag prima data, dar parca simt cum trec anii peste noi si nu facem nimic: mare parte a timpului suntem o suma de oameni mult prea constipati. Cea mai mare calitate de care dam dovada este disponibilitatea de a critica. Din pacate fara a fi si constructivi. Fara sa dam idei, fara sa rezolvam vreo problema, fara sa sugeram ce s-ar putea face pentru a schimba lucrurile in bine. Sindromul ‘capra vecinului’ pare sa fie prea puternic la noi, pare sa ne domine inca desi incercam sa ascundem asta de cele mai multe ori.
Tare mi-ar place daca am reusi sa criticam doar pe cei fata de care am reusit mult mai bine.
Daca un antreprenor l-ar critica pe Biris dupa ce a reusit el insusi sa faca un business online de 3 milioane de euro as intelege, dar asa parca stau sa ma gandesc despre ce e vorba….
Tare mi-ar place sa vad ca cei care demoleaza un concert al lui Kyle Minouge sunt oameni de media si de spectacol desavarsiti, sau ziaristi cu zeci de premii internationale, dar, iar, nu e cazul
Si tare mi-ar place ca cei ce demoleaza o initiativa de gen WebClub sa fi reusit macar 2-3 proiecte similare inainte. Asta insa e mai greu, si cere timp si munca, in timp ce o mana de noroi bine aruncata ia cam 2-3 secunde….

In rest, numai de bine. Ne complacem in atmosfera asta, desi declarativ suntem peste ea. E probabil unul din cele mai importante motive pentru care suntem mediocri in tot ceea ce facem, pe online sau pe offline.

Dar am o provocare / intrebare: Cum iesim de aici? Cum schimbam situatia asta?
Unde sunt evanghelistii care sa ne arate ce si cum se face?