Merita din cand in cand sa mai iesi din tara prin tarile vecine pentru un mic reality-check din toate punctele de vedere. Si cum la vecinii bulgari sper sa ajung poate prin septembrie vreo 2-3 zile iar la Budapesta am ajuns a doua oara mi-am pus pe “hartie” o comparatie interesanta intre 3 capitale europene, legate intre ele prin destule fire de istorie.
Concluziile sunt destul de simple (si nu prea ne avantajaza)

 • Atractii turistice: E clar ca atat Budapesta, dar mai ales Viena sunt in alta lume fata de Bucuresti cand vine vorba de atractii turistice. Lucru absolut normal tinand cont de istoria si evolutia celor 3 orase. Ceea ce e de remarcat insa este ca punctele de interes ale Budapestei si Vienei sunt mult mai bine puse in valoare decat putinele atractii ale Bucurestiului. La Budapesta am remarcat foarte multe puncte de informare turistice in care tineri vorbitori fluenti de limba engleza iti puteau explica destul de bine ce si cum sa faci pentru a ajunge unde vrei. Nu discut despre autobuze turistice omniprezente in ambele orase care la Bucuresti nu ar face decat sa stea blocate in trafic 🙂
 • Modernizare: Budapesta (mai ales zona centrala) se transforma. Exista strazi ce se modernizeaza, exista Metro4 care se construieste cu bani europeni. Exista mai ales podul Margareta care se reface din temelii, printr-o lucrare ce merita prezentata pe National Geographic: pentru ca doua linii extrem de importante de tramvai trec pe acest pod (4 si 6), linia nu a fost intrerupta ci deviata din mijlocul carosabilului pe margine astfel incat sub tramvaiul care circula, practic se reface podul. Comparativ, tramvaiul 32 din Bucuresti nu functioneaza de vreo doua luni din cauza unei gropi unde se lucreaza la canalizare :). Centura Budapestei are deja 4 benzi in multe zone si deja sunt santiere pentru extinderea la 6 sau 8 benzi.
  Viena este moderna si in acelasi timp functionala, insa modernizarea orasului nu a afectat aspectul de oras plin de istorie. Multele santiere din jurul Vienei extind orasul mai mult pe orizontala, iar accesul in oras este extrem de simplu cam din orice zona.
 • Trafic: Pierdem fara drept de apel. In Budapesta ai sanse sa dai in blocaje (chiar si pe centura), nu simti stresul din Bucuresti atunci cand vezi ca in general in fata ta se afla lucrari care la un moment dat chiar se finalizeaza si mai ales vezi muncitori cu chef de munca. Iar soferii de aici sunt mult mai calmi si respectuosi intre ei, dar mai ales fata de pietoni si de biciclisti. Apropo de asta, Budapesta devine din ce in ce mai mult oras de biciclisti 🙂
  Viena, pe de alta parte, are un sistem de strazi gandit extrem de bine, iar traficul in oras este extrem de lejer. Nu ca ar fi nevoie ca turist sa conduci prea mult pentru ca metroul te duce practic oriunde.
 • Transport public:Budapesta are autobuze vechi dar care nu raman blocate in trafic. Chiar si aici benzile de transport public sunt respectate strict. Tot Budpesta are linii de metrou ceva mai eficiente decat in Bucresti si tramvaie dintre care liniile 4 si 6 (pe moment cu acelasi traseu) ies in evidenta prin tramvaiele ultramoderne la care speram si eu atunci cand s-a lucrat la linia 41. La ei s-a putut, la noi nu.
  Despre Viena va pot spune ca metroul este aproape tot ce e nevoie in materie de transportul public. Imaginati-va ca un oras aproape dublu ca suprafata are o populatie sub cea a Bucurestiului si veti intelege cat de bine este sistematizat orasul si cat de usor te deplasezi in el.
 • Servicii:Budapesta este un oras mult mai ieftin decat te-ai astepta, cu servicii decente. Luand in calcul calitatea vietii mult superioara si preturile similare cu Bucuresti lucrurile sunt net in favoarea maghiarilor.
  Viena pe de alta parte este un oras scump, cu servicii foarte bune. Austriecii au invatat bine cum sa faca bani din turism, stiu sa scoata bani din orice si mai ales stiu sa te faca sa te simti bine. Totul e sa ai cu ce 🙂
 • Oameni: Calmi si civilizati. In Budapesta sunt destui oameni ai strazii si saraci, dar nu am vazut cersetori. Am vazut insa foarte multi biciclisti, inclusiv femei de peste 70 de ani dar si oameni de afaceri deplasandu-se foarte usor fata de masinile aflate in coada:).
  Doua intamplati ce merita prezentate:
  • intr-un autobuz doi englezi intreaba soferul unde trebuie sa coboare pentru o legatura cu alta destinatie (in limba gimnastica, mai mult): soferul le explica cat poate, iar cand ajunge la statia cu pricina le face semn sa coboare. Acestia nu observa si atunci soferul nostru se ridica de la volan, coboara impreuna cu englezii si le arata pe tablitele statiei ce si unde trebuie sa astepte. Priceless :). Comparati acum cu atitudinea soferilor RATB 🙂
  • In tramvaiul 4, un tanar rocker incearca sa inteleaga ceva dintr-o harta a Budapestei. Nu parea sa aiba succes :). Un domn (peste 70 de ani) il intreaba “Rock Festival? Next station is yours!”. Si il ajuta sa isi puna in spate bagajul. Inca o data, comparati 🙂

  Viena este prin excelenta oras in care vei gasi oameni de toate rasele si culorile. Si turisti din toate colturile lumii. Vienezii sunt constienti cat de multi bani obtin din turism si incearca sa te faca sa te simti cat mai bine. Iar educatia lor aduce aminte de Germania. Din pacate singurii cersetori erau tigani romani. La fel si singurii posesori de acordeon din metrou:). Usor de inteles care este imaginea noastra acolo

 • Online: Autoritatile locale, atractiile turistice si multe localuri din Budapesta au site-ul decente si cu versiuni in limba engleza. Semn ca invata. La Viena toate site-urile de interes turistic sunt bine puse la punct, bilete si abonmente pentru diferite puncte de atractie se pot cumpara si online si mai ales informatiile par sa fie foarte bine actualizate. Comparati doar site-ul transportului public in Viena vs. Bucuresti. In general, companiile isi fac reclama direct si la site pe firmele luminoase. Am remarcat insa o mai mica implicare pe tot ce inseamna social media, desi e poate putin cam drastica concluzia mea din lipsa de timp…..
 • Concluzii: Le trageti voi eu spun doar atat: ani lumina fata de Europa civilizata si 15 – 20 de ani in urma Budapestei, cam acolo se situeaza Bucurestiul. Necazul mare nu e diferenta dintre noi si ei, ci rata de crestere a acesteia an de an:)