Pentru ca vineri mi-am petrecut toata dupa-amiaza la circuit (dar seara am fost prea obosit ca sa mai scriu)… va povestesc in aceasta dimineata cum a fost prima zi la Bucharest City Challenge 2008

Primul lucru care trebuie spus este ca numarul tribunelor este semnificativ mai mic. De fapt, cred ca tribunele au capacitatea la maxim jumatate fata de Bucharest Challenge 2007 (macar daca s-ar umple duminica toate). Au disparut tribunele de pe 13 Septembrie, din zona Marriot, si cele din fata Palatului Parlamentului. Si tot in acelasi domeniu, remarc plasamentul mai slab al tribunei ‘platinum’ care acum nu mai are vizibilitatea liniei de start-finish (desi e cea mai scumpa locatie in afara de VIP….). Probabil logistica instalarii si dezinstalarii si-a spus cuvantul, pentru ca anul acesta nu mai sunt tribune asezate pe strada, ci doar pe trotuare si parcari (si poate ca si problemele cu proprietarii de terenuri aparute in 2007 au avut de-a face cu asezarea de anul acesta)
Eu vad si un aspect pozitiv in numarul redus de locuri, poate duminica nu se va mai da drumul la porti si nu se va mai crea acea aglomeratie de nedescris cu toti aurolacii intrati in tribune cum s-a intamplat in 2007….

Nu pot sa nu remarc si anul acesta lipsa de comunicare intre organizatori si personalul de la portile de intrare, care nu avea cam deloc idee unde si cum sa te indrume in diferitele zone ale circuitului. Poate se regleaza putin lucrurile pentru sambata si duminica, desi anul trecut nu s-a intamplat asa ceva.

Desi toata zona este plina de reclame Pepsi Maxx, tribuna platinum nu are nici un fel de zona de comercializare racoritoare. Fara un bilet pentru zona de paddok unde gasesti chioscuri (la care ajungi cu magica bratara care iti ‘deschidea’ drumurile pana acolo… 🙂 ), mori de sete in cea mai scumpa zona a circuitului. Logic, nu?
Cu toate astea, pastrand traditia romaneasca, mizeria si jegul lasat de romani in urma la plecare era omniprezent inca din prima zi.

Antrenamentele in sine sunt spectaculoase (pentru cei ce nu au ajuns nici anul trecut, nici anul asta, e cu totul altceva live…), sunetul motoarelor, mirosul de cauciuc ars si ulei incins e o fericire pentru pasionati.

Si acum despre curse: Cupa Dacia Logan este evident Cenusereasa competitiilor pe circuit, fata de Formula 3 sau FIA GT masinile nici nu se aud, dar am remarcat cateva manevre spectaculoase din partea unor piloti de raliu care stiu sa scoata ce-i mai bun din orice masina. Pentru cei care radeti de Logan si de aceasta competitie, va provoc sa-l conduceti in acelasi stil pe circuit sa vedem ce timpi scoateti (sau daca nu intrati in zidurile de pe margine). De remarcat si evolutia buna a bloggerului nostru vitezist, Cabral 🙂 care a reusit o serie de manevre spectaculoase si timpi in prima jumatate a clasamentului.

Formula 3 britanica este o competitie care pe noi, cei pasionati de Formula 1, ne intereseaza cel mai mult. Tinere talente care spera sa faca pasul catre marea scena si care aici la Bucuresti incearca sa arate tot ce pot pe un cirucit stradal (in speranta ca in cativa ani vor ajunge pe strazile de la Valencia…). Un iz de F1 este adus de echipa lui Kimi Raikkonen, Raikkonen Robertson Racing prezenta si pe circuitul bucurestean.
Masinile par de jucarie in paddok pana le vezi cum merg pe circuit. Remarc si manevrabilitatea onoposturilor dar si indemanarea pilotilor de a ocoli micile capcane ale circuitului, printre care celebra deja baliza de dupa virajul 1 (pusa de organizatori cu scopuri nobile, fara rezultate insa…). Va recomand si vizite la pit-uri unde e pasionant sa vezi aceste bijuterii pe roti desfacute si reglate de mecanici… (apropo, printre vizitatorii VIP (marea majoritatea cu fite, lanturi, ghiuluri si ochelari de soare cat mai mari si cu litere stralucitoare pe ei) s-a numarat si premierul Tariceanu, care la plecare s-a urcat intr-o frumusete de Porsche cu doua masini SPP-iste dupa el…)

Competitia FIA GT este spectaculoasa prin prisma masinilor prezente pe cirucuit (scumpe, puternice, branduri care spun multe in automobilism). Vitezele sunt ametitoare, zgomotul infernal dar placut, pilotii experimentati (dar, fara suparare, fara valoare de F1). Dar daca nu esti pasionat de curse de acest gen, e sub British F3. Atat la GT cat si la F3 lucrurile sunt infinit mai spectaculoase daca ploua pe circuit, dar anul acesta povestea din 2007 nu pare sa se mai repete avand in vedere codul galben de canicula instaurat de meteorologi, asa ca numarul incidentelor de cursa ar trebui sa fie mai mic…

Atat pe scurt, daca vreti rezultate live la GT aveti aici, in timp ce galeria intreaga de poze de antrenamentele Bucharest Challenge este deja incarcata pe Picasa (pozele facute de mine, evident).
Are legatura duminica domnul Viorel, iar pentru sambata sunt curios cine ne va transmite calificarile… 😉

PS. Va promit ca zilele care vin sa dechid cutia Pandoriei si sa incerc sa vorbesc si de ce avem nevoie de o astfel de manifestare…