Orange Smartphone TesterPrin Orange Smartphone Tester “butonez” de cateva zile cu noul terminal de la BlackBerry, Z10. Privit de unii ca modelul ce va relansa producatorul (RIM, redenumit BlackBerry) si de altii ca o ultima incercare inainte de vanzarea catre Samsung ;), Z10 depaseste asteptarile atat hardware cat si OS, in special daca-l compari cu mai vechile modele ale producatorului.

Foarte multe review-uri tind sa-l puna fata in fata cu un iPhone (4, 4S sau 5) sau un Samsung GS3 sau chiar GS4 dar din punctul meu de vedere misiunea Z10 nu este una de cucerire a clientilor Apple sau Samsung ci mai degraba oprirea scaderii numarului de utilizatori BlackBerry. Si asta pentru ca la ora actuala BlackBerry-urile sunt privite ca “un al doi-lea telefon de la care vorbesc” in loc de “principalul device internet-enabled al userilor ce au nevoie de multa comunicare (si nu facebook sau muzica…)”.

BlackBerry HunPlecand de la acest aspect, Z10 isi face treaba minunat. Dependentii de BBM au la dispozitie o varianta imbunatatita iar BlackBerry Hub aduce intr-un singur loc notificarile de mesaje, SMS, email, calendare, agende sau aplicatii social media (incluzand Evernote)
Setarile aplicatiei sunt foarte usor de realizat (de fapt pentru un utilizator clasic cele default sunt suficiente) iar modul in care informatia este organizata tradeaza inclinatia spre simplitate si organizare spartana cu care vechile modele isi educasera utilizatorii.

DSC_0005Aspectul telefonului cere o descriere succinta: foarte elegant (semnificativ peste SGS3 de exemplu). Un capac cauciucat (cu un logo metalic in relief) iti asigura o senzatie de siguranta atunci cand este tinut cu o singura mana dar si aderenta, butoane de volum accesibile, un port miniHDMI care face toti banii si un buton de power putin cam neinspirat plasat in partea de sus. Nu cred ca mira pe nimeni daca spun ca aduce cu aspectul exterior al unui iPhone 5 si s-a putea sa gasim multe voci care sa-l plaseze peste el…

IMG_00000040Poate cel mai cunoscut element distinctiv al BlackBerry, tastatura fizica full-qwerty este… de negasit. S-a preferat o tastatura touch foarte buna, mult peste variantele default Android si chiar mai buna decat cea cea de pe iPhone; calitativ solutia ramane sub solutii premium dedicate gen Swypekey dar 2-3 zile de “butonare” sunt insa suficiente pentru a scrie rapid si in mare parte corect pe aceasta tastatura; funcia de prediction isi face treaba (e adevarat, ca peste tot, mai ales in limba engleza).

Multimedia: sunetul, display-ul si viteza de transfer date sunt in top alaturi de varfurile de gama Apple si Android deci din acest punct ve vedere lucrurile stau bine. As mentiona chiar ca textele sunt mai lizibile pe display-ul Z10 decat pe SGS3 in anumite conditii. Castile cu care vine exhipat telefonul sunt decente ca sunet, poate putin cam mari pentru un confort maxim.

Viteza telefonului este mai mult decat decenta, comparativ cu un Android de top (unde daca incepi sa adaugi multe widgeturi performantele scad dramatic) sau iPhone (cu micile lui lag-uri in functionare). E drept ca nici nu ai foarte multe aplicatii disponibile pentru incarcare…

Aplicatii organizate similar cu iPhone in noua OS

Aplicatii organizate similar cu iPhone in noua OS

Busola distractiva

Busola distractiva

Tipurile de aplicatii nu sunt chiar bine promovate

Tipurile de aplicatii nu sunt chiar bine promovate

Maps nu e disponibil in Romania

Maps nu e disponibil in Romania

Odata ce aduci vorba de aplicatii este evident ca Z10 inca sufera (la fel cum terminalele Windows au aceeasi problema…). Mai mult, vad o problema prin modul in care BlackBerry World organizeaza si promoveaza aplicatiile (afisand reclame la jocuri desi se adreseaza unui alt segment de clienti, ca sa dau doar un exemplu). Aici e de munca si sunt doua directii, fie BlackBerry alearga dupa provideri si le cere acordul pentru o integrare cat mai stransa cu servicii de succes pe alte sisteme de operare fie isi construieste o comunitate de dezvoltatori care sa-i creasca baza de aplicatii disponibile. Ambele variante… greu de implementat. De partea cealalta…daca vrei un terminal Internet-ready, rapid, cu o baterie care tine peste medie…conteaza cu adevarat ca nu ai aplicatia Eurosport pentru Z1 :)? Poate pentru unii da, pentru majoritatea cred ca nu.
Tind sa cred insa ca de rezultatul acestei dezbateri va depinde succesul comercial al Z10.

Concluzii:

  • Personale: imi place, pare putin overpriced cumparat fara contract, cred ca poate inlocui cu succes multe smartphone-uri de azi, nu stiu daca si un iPhone 5 sau SGS3 unde deja depinde de gusturi si cat de multe automatisme este dispus un utilizator sa inlocuiasca.
  • Pentru utilizatori: Z10 aduce BlackBerry in rand cu cei mari. Nu revolutioneaza modul in care un telefon este privit dar ii face pe “fanii” segmentului sa nu mai aiba nevoie si de un alt terminal. Ofera avantajele vechilor modele pe o platforma moderna.
  • Businesswise: Atat producatorul dar mai ales operatorii de telefonie si vanzatorii trebuie sa promoveze produsul ca o continuare a BlackBerry si nu un iPhone/Android killer, altfel sansele de succces sunt mici. la fel vad nevoia ca BlackBerry sa mareasca gama de produse inceputa cu Z10, la cel putin un device pe an (similar cu strategia Samsung). Cat despre Romania, Orange a venit cu o oferta interesanta, sunt curios daca pentru baza de clienti BB vor face si alte oferte personalizate (si de ce nu…cu ce vor raspunde si restul operatorilor).