Impresia mea este ca in cea mai mare parte muzica romaneasca de azi este dominata de cocalari si pipite. Cu cat stii sa te comporti ca un peste sau o curva cu atat mai mari sunt sansele sa apari pe la toate televiziunile. Pentru ca vanzari nu prea are nimeni, cu 2-3 expceptii. Banii se fac invariabil ‘pe dezbracatelea’ din emisiuni TV sau concerte de o calitate de tot rasul si platitie de tot felul de mafioti (ma scuzati, impresari si reprezentanti ai caselor de productie). Audientele se fac pe genunchi pentru ca circul ieftin ne place, iar artistii adevarati sunt undeva in spate, din cand in cand scosi in fata atunci cand da bine sau cand mai moare cineva.

In toata aceasta hazna sunt maxim 5 nume care se ridica mult peste restul. Si printre aceste nume se numara fara nici cea mai mica urma de indoiala Stefan Banica. Are un stil pe care-l recunosti dintr-o suta (nu a reinventat roata, e o combinatie de blues, rock&roll si godspell) care face toti banii. El este printre cei care vinde, si vinde bine. Atat albume, cat si concerte. Mi-am pus problema odata de ce el si ce il face pe el atat de deosebit. Zilele astea am avut raspunsul…

In primul rand, Banica e un artist. Pe langa voce, pe scena stie sa joace. E un actor. Intr-un concert el joaca nu doar canta. Martea trecuta am participat la primul sau concert, din cate stiu ieri l-a sustinut pe ultimul dintr-o serie incredibila de 7 concerte la Sala Palatului cu casa inchisa. E singurul artist din Romania care poate sa faca asta. Chiar singurul. L-a avut invitat pe Dan Bittman de exemplu, un cantaret exceptional dar care nu ar reusi sa umple de 7 ori cea mai mare sala din Romania. De ce? Pentru ca Bittman nu vinde o poveste, el ‘doar’ canta. Banica in schimb a reusit ca de ani de zile sa impacheteze o serie de melodii mai mult sau mai putin originale intr-un pachet ce contine muziva live, efecte speciale si sonorizare mult peste media romaneasca, dansatori buni si tematica originala an de an pentru concerte de Sarbatori. Si asta se simte. Desi 90% dintre melodii le stiam, si acest an m-am trezit topaind in Sala Palatului desi eram rupt de oboseala dupa o zi plina.
Dar pe langa acestea, in reteta lui mai e ceva. Banica e foarte scump. Atat la propriu, ceea ce inseamna ca nu apare in toate concertele de doi bani care au loc cu lansarea fiecarui brand de bere de doi lei, dar si ‘la vedere’, pentru ca apare pe sticla sau la radio destul de rar si nu in tot felul de emisiuni cu blonde, brailence sexy sau testatoare de fidelitate….
Iar spre deosebire de alte vedete de la noi, productiile TV in care este implicat sunt mult peste ce apare in rest pe la posturile romanesti.

Banica e manual pentru restul showbiz-ului de la noi azi, doar la un capitol mai are de lucru: prezenta sa online care dupa mine inca lasa de dorit. Dar cine stie, poate-l ajutam si noi cu asta…. 😉