Dupa o vacanta mai mult sau mai putin activa de doua saptamani toata lumea buna din online revine la munca. Apar deja ceva predictii pentru 2008, dar pentru ca la inceptul lui 2007 toata lumea era foarte optimista si foarte putin s-a intamplat, destul de putina lume mai are curaj sa mai faca predictii. Imi iau inima in dinti si voi incerca sa desenez 2008-ul asa cum il vad in zona .ro dar si pentru FYB:

Piata .ro a castigat incredere in 2007 prin intrarea si consolidarea pozitiei unor nume grele ca PayPal sau Google. In 2008, se vor culege roadele acestor inceputuri, astfel incat cei veniti aici devreme vor fi din ce in ce mai bine reprezentati, iar alti ‘greuceni’ le vor urma exemplul. Yahoo e un nume vehiculat, si parte confirmat, iar pe la colturi mai sunt multe nume soptite. Dar nu de la ei va veni revolutia….

2008 va fi anul start-up-urilor. Vor fi zeci de site-uri noi care vor avea un aport semnificativ asupra pietei (de ordinul sutelor numarul de start-up-uri), iar unele proiecte lansate in 2007 isi vor gasi finantari si parteneriate care le ajuta sa creasca. Exemplul Trilulilu inspira pe multi, banii veniti in online in 2007 aduc multa speranta si avant pentru 2008, iar declaratiile unor ‘dinozauri’ din .ro (a se citi oameni seriosi si cu experienta) care declara deschis ca vor sprijini proiecte tinere fac lucrurile sa fie si mai interesante. Aici va fi baza cresterii pietei.

Marile trusturi media isi vor intari prezenta online, dar nu vor domina piata. Pana acum din zona media cei care fac cu adevarat fata sunt ProTV unde Costin si Robi fac treaba buna, dar si MPI care transfera online continut din media traditionala cu succes. In rest, incercarile sunt inca timide, mai mult se tatoneaza piata, iar multi nu prea stiu ce sa faca cu un trafic ce este atras doar prin brand, nu si prin continut. Nici marile portaluri nu se vor simti prea bine, cred ca moda contentului mult, amestecat si fara posibilitate de filtrare functie de interese a cam trecut; as paria (dar nu o suma prea mare) pe Neogen, dar nu-i vad mai vanzatori de pubilicitate nici in 2008, traficul si baza lor de date insa nu pot fi ignorate. A, si da, de urmarit si USM (GSP si flota aditionala de site-uri); de aici sigur vor veni lucruri interesante, asa-i Gusti?

Publicitatea romaneasca va mai castiga in bugete, nu prea in eficienta. Aici sunt putin pesimist: nu cred ca lumea va folosi la maxim studiile demografice, la fel cum nu cred ca productiile de online vor crestere in calitate (vezi bannere proaste si enervante) sau ca numarul ad-blockerelor pe calculatoarele internautilor romani va scadea. Va creste insa semificativ publicitatea contextuala (includ aici si cea din cautari). Aici e viitorul publicitatii, bannerele respira din ce in ce mai greu, iar cei ce se bazeaza doar pe asta va avea numai de pierdut. Spun deci ca vor fi din ce in ce mai multi vanzatori de cauciucuri ;), prietenii stiu despre ce vorbesc.

Cat despre noi, cei de la FYB, vom incerca sa shiftam cat mai mult productia catre produsele proprii, evident fara a lasa deoparte parteneriate pe care le consideram de viitor, fie in Romania fie pentru export. Desi in cativa ani web designul va fi mort, cred ca agentiile web ce se vor lansa si produse proprii vor fi cele care vor supravietui, si mai mult, vor face bani frumosi. Si ca sa dau si teme de discutie despre noi… iata:

  • www.FloriLaBucuresti.ro va vinde cu niste zeci de mii de euro in plus fata de 2007. Nu, nu dau cifre exacte, dar potentialul de crestere e mare in aceasta zona, iar noi suntem deja bine pozitionati. Deci pentru FLB va fi un an… interesant
  • www.Termopane.com isi va consolida pozitia de lider in zona site-urilor de promovare a afacerilor din zona tamplariei pvc, aluminiu si lemn stratificat. Piata este in crestere, cererea de spatiu de reclama si promovare la fel, iar firmele sunt doritoare de prezente online puterinice, deci… dupa cum spune un amic de-al meu…. e de bine 🙂 Si avem surprize pentru 2008 aici, dar toate la timpul lor.
  • www.Imobiliare-Rezidentiale.ro va ajunge in primele 3 site-uri de imobiliare din .ro, si numarul 1 in zona ansamblurilor rezidentiale noi. Tehnic suntem deja acolo, dar provocarile mari vin abia in 2008; parteneriate media pentru targuri de profil, noi module si echipa de vanzari motivata sunt o reteta pe care o consider de succes. Iar blogul site-ului vreau sa ajunga la finaul lui 2008 asa cum este scarlatescu.ro acum ca si reach si influenta.

Cam asa arata tabloul pentru 2008 intr-un .ro care deja arde mocnit, si multi stau si asteapta sa puna lemne pe foc pentru a face un foc de tabara adevarat 😉 apropo de Sarbatorile care tocmai s-au dus. Cred ca piata ajunge la maturitate pe finalul anului, iar 2008 este cam ultimul an cand se poate intra in online si deveni lider de un segment de piata daca ai oamenii si finantarea necesara (cu exceptia zonei de HR, aici jocurile par sa fie facute in mare parte, desi loc pe nise mai este). Din 2009, va fi jocul unor baieti mari si puternici, nu neaparat cei care se cred azi asa., pentru ca sunt multi care trag de fiare 😀

Spor la munca tuturor.