Mircea Scarlatescu
Overnight success usually takes 15 years
Mircea Scarlatescu
Overnight success usually takes 15 years
Uncategorized

Retrospectiva 2007: .ro

31.12.20077 comentarii

.ro a stat in 2007 sub semnul banilor (si a alergatului dupa ei….) Iar cea mai importanta miscare este evident cea a intrarii in zona Neogen si eJobs a fondului de investitii Tiger
A fost un moment in care lumea a avut o prima estimare independenta a valorii anumitor site-uri. Si evident imediat au urmat si zvonuri de intrari si achiztii, si mai important, pretul site-urilor mai mici a crescut in speranta obtinerii unui profit prin vanzarea rapida, profit care nu a venit. Semn ca piata mai are nevoie de maturizare, site-urile si serviciile online trebuie sa se imbunatateasca pana sa castigam si bani 😉 .

Cele mai importante dezvoltari au venit in zona site-urilor cu continut generat de utilizatori, mai ales continut video. Aici a aparut Trilulilu.ro, site care dupa mine reprezinta evenimentul anului ca si proiecte lansate. Iar vanzarea a 10% pentru 100.000 EUR este dovada potentialului pe care astfel de proiecte il au, si semnalul ca antreprenorii tineri cu idei bunemici sunt cei care vor aduce un suflu nou in .ro.
In rest, relansari de site-uri, prea putine dintre ele reusite. Neogen a incercat sa atace zona video dar pe moment sunt in spatele Trilulilu, si ca PR si ca nivel de dezvoltare al platformei. Dar evident ca un pic de concurenta nu strica pentru crocodili.

Zona eCommerce nu s-a dezvoltat aproape deloc din punctul de vedere al site-urilor, dar cateva site-uri consacrate (din care iese in evidenta eMag) fac bani buni din vanzari. Miscarea eMag de a iesi si in offline a surprins pe toata lumea, dar se dovedeste a fi un succes, asigurand si ea parte din cresterea afacerii. Si inca ceva, desi PayPal a intrat in Romania nu s-au inregistrat mari ‘zguduiri’ in piata dupa acel moment.

Publicitatea a ramas cam la nivelul din 2006 din punctul de vedere al dezvoltarii si maturitatii pietei, au crescut doar bugetele. Multe bannere, putina eficienta, eficienta despre care nu se vorbeste deloc pentru ca nu da bine (dar care probabil sta la baza lipsei cresterii de bugete pe zona online, dar si a increderii in acest tip de reclama). Retelele de publicitate contextuala concurente AdSense sunt ca si inexistente, in timp ce site-urile mici castiga putini bani din partea Google pe fondul lipsei de advertiseri. Ceva miscari in zona resurselor umane prin agentii si regii, iar Boom a reusit spre finalul anului ceva miscari importante care-i asigura pozitie semi-dominanta pe o piata pe care iar toata lumea o viseaza roza si dezvoltata la anul.
SATI a aparut si ofera deja rezultate, site-uri importante au iesit din trafic.ro si au ramas doar cu sistemul dezvoltat de BRAT. Impresia pe care o am la acest moment este ca inca lumea nu stie ce sa faca cu aceste date. Dupa momentul initial de entuziasm, cred ca se asimileaza inca ideea ca trafic.ro nu va mai fi punctul principal de orientare in zona online, si mai ales, iar publisherii si advertiserii incearca sa isi dea seama cum se vor face mediaplanurile functie de datele demografice promise, si cum le va influenta asta pozitia pe piata.

In concluzie, un an 2007 care nu e decat un precursor al lui 2008. Asteptari mari, putine confirmari, si multe planuri care aprind (inca mocnit) imaginatia pentru un an 2008 plin de evenimente interesante. Time will tell…..

Uncategorized

Retrospectiva 2007: blogging

31.12.2007Comenteaza

Blogosfera romaneasca a ajuns la o perioada de maturizare in 2007, dupa o crestere relatata cu entuziasm in 2006.
Cu bune si cu rele, in 2007 bloggeri cu vechime au castigat in credibilitate, si sunt din ce in ce mai implicati in zona media. Deloc intamplator, cei mai valorosi bloggeri sunt cei care si-au castigat reputatia in alte medii (media, online), aici fiind insa de notat si cateva exceptii importante de bloggeri care si-au creat un nume exclusiv din blogging

Din punctul meu de vedere doua elemente au fost cele care au format imaginea de ansamblu a blogosferei:
Pe departe cel mai important a fost Blogaria (1 mai ales) care a schimbat definitiv regulile jocului din punctul de vedere al relatiei intre companiile din zona online si bloggeri. Privita initial ca o miscare ciudata si riscanta a Neogen, Blogaria s-a dovedit o miscare excelenta de PR, care si-a atins exact scopul: imbunatatirea imaginii companiei in zona new media si nu numai, si in acelasi timp implicarea bloggerilor importanti in activitati Neogen pe cat posibil.
Efectele secundare au fost nesemnificative pe termen mediu si lung, iar reusita miscarii e dovedita de organizarea Blogaria 2 si promisiunea pentru Blogaria 3 in 2008.
Nici o alta companie nu si-a asumat pana acum organizarea unui eveniment similar, probabil ca 2008 va schimba si asta.

Al doilea element a fost campania Blogvertising organizata de clickio, impreuna cu campania Dacia derulata pe bloguri. Au fost primii bani ceva mai seriosi care au ajuns in zona blogosferei, si au deschis calea catre alte noi campanii care incet incet ajung sa targeteze si blogurile mai importante.
Meritul le apartine aici atat celor care au organizat camapniile dar si celor care au avut incredere in a plasa bugete in aceasta zona.

Pentru ca m-au intrebat mai multe persoane, blogul scarlatescu.ro m-a ajutat in 2007 sa-mi construiesc o retea de parteneri si cunostinte care m-au ajutat in mod cert activitatea in zona online. Cred ca personal brandingul va ramane cea mai importanta componenta mult timp de acum incolo pentru mine cand vine vorba de blogging

Pentru 2008, vad blogging-ul intr-o perioada de consolidare in care bloggerii ‘cu vechime’ vor fi concurati din ce in ce mai mult de ‘lupii tineri’ si cred ca multe bloguri care acum d-abia mai sunt active vor dispare, iar cele active vor fi din ce in ce mai citite. Evident, vor ajunge incet incet mai multi bani in zona, dar nu se vor face bani seriosi (de ordinul miilor, zecilor de mii de euro) din blogging. Atat timp cat si publicitatea online inca schioapata, pe aceasta nisa nu sunt sanse de crestere spectaculoasa.
Vor mai fi flame-uri, mici frictiuni, mai ales din perspectiva unui 2008 efervescent in .ro (asa cum il vede toata lumea….).
Deci… un an de numai bun de urmarit blogosfera 🙂

Uncategorized

Retrospectiva 2007: FYB

31.12.20073 comentarii

FYB a inceput ca o afacere de garaj pornita de 4 studenti entuziasti in 2003, cu 3 calculatoare :). De aici in peste 4 ani au urmat urcusuri si coborasuri, bucurii si nereusite.

2007 a fost insa fara indoiala cel mai important dintre cei 4, dar si cel mai involburat in acelasi timp. Astfel, am lansat proiecte peste proiecte, am avut intiative peste initiative, si am (re)lansat si proiectele proprii pentru piata romaneasca, convinsi fiind ca a venit vremea si pentru .ro (la un an distanta de cand am luat aceasta decizie, sunt convins ca a fost una corecta, desi munca necesara a fost uneori subestimata)

Daca pentru export am dezvoltat si lansat proiecte care mai de care mai interesante, incepand cu simulari online ale bursei pentru Australia si continuand cu o suita de site-uri de turism realizate pentru clienti din Marea Britanie (rezervari de hoteluri in zona marilor arene sportive, in zona statiilor de metrou din Londra sau Paris) sau cu techcrunched-ul Rondee.com, pentru piata .ro am lansat colaborari de care suntem cu adevarat mandri: Institutul pentru Politici Publice (Cum Muncesc Parlamentarii) sau USM (NewsTime) sunt doar doua exemple aici.
Evident, Imobiliare-Rezidentiale, FloriLaBucuresti si Termopane sunt cele mai importante realizari ale acestui an, atat ca nivel al volumului de munca dar si al implicarii… emotionale. 3 proiecte pe zone cu destula concurenta, dar pentru care vad in continuare un potential enorm (confirmat de intalniri si discutii cu oameni care stiu cu ce se mananca online-ul, si carora le multumesc pentru incredere)

2007 a fost insa fara indoiala si anul unor dezamagiri profesionale si chiar insuccese. De la inchiderea celui mai important site la care am lucrat in 2006 datorita neintelegerilor dintre investitori si pana la plecari din echipa, au existat multe momente de cumpana, pentru care insa am trecut, si din care am invatat.

Una peste alta insa, 2007 pentru FitYourBusiness Romania este anul acumularii de experienta pe toate planurile, si pune o baza foarte sanatoasa pentru un an 2008 de la care asteptam extrem de multe. Iar daca Sorin vede 2008 in online ca fiind furtunos (iar Orlando interesant), eu unul vad 2008 pentru noi ca fiind extrem de provocator. Fiti cu ochii pe noi si veti vedea ce si cum, o sa va surprindem 😉

Cu ce ma ocup in online

  • 123Flori.ro, Florarie online
  • FYB Romania, dezvoltare web

Vreti sa vedeti ce am mai scris?

Ma intereseaza si scriu despre…

123flori achizitii advertising ansambluri-rezidentiale antreprenoriat apple BCR-Open blogging Bucuresti conferinte craciun cupa-davis eCommerce emag facebook fotbal fyb google gsp hotnews Internetics jurnalism marketing media microsoft mpi neogen netcamp netstartup nokia offline online politica PR revolutie ro Romania social media tenis Toolbox trilulilu twitter vodanet yahoo youtube

RSS

  • Posturi
  • Comentarii

Sustin

  • OpenCoffee Romania
  • A R M O

Top Posts & Pages

  • Kriopigi, sau cum sa-ti gasesti linistea

Categorii…

  • IT&C (880)
  • Personal (184)
  • Romania (230)

Ati comentat…

  • Cum s? vinzi reclam? pe blog ? zoso blog on Headhunting, premii, injuraturi, IQ mic (cica) = publicitatea romaneasca
  • o industrie în deriv? ? zoso blog on Headhunting, premii, injuraturi, IQ mic (cica) = publicitatea romaneasca
  • socializare-online.ro 2007? ? zoso blog on Exercitiu de (semi) transparenta: cat castigam din AdSense

Ma gasiti si pe…

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter

Evident dar.. precizez:

  • Acesta este un blog personal

  • Parerile exprimate aici nu reprezinta luari de pozitii oficiale ale companiilor in care sunt actionar cu exceptia cazurilor mentionate expres.

Mircea Scarlatescu, blog personal. Toate drepturile rezervate.