Romania exporta din ce in ce mai mult servicii IT, e o veste buna venita prin intermediul ZF. As retine aici cateva aspecte:

  1. Faptul ca IT-ul depaseste turismul nu trebuie sa surprinda dar spune multe despre turism si cat de bine ar putea sa ne fie cu o strategie de promovare sanatoasa si mai ales cu investitii bine facute (in infrastructura de toate felurile, in prezenta puternica la targuri de tursim etc.). Desigur, suntem ani lumina de asa ceva.
  2. Orice jucator din “industrie” va poate spune ca IT-ul creste punand o presiune din ce in ce mai mare pe piata de munca. Specialistii buni sunt din ce in ce mai greu de gasit, din facultati ies din ce in ce mai putini absolventi de calitate iar pachetele salariale sunt din ce in ce mai mari (lucru deloc rau pana la un punct). La un moment dat va urma o implozie pentru ca e putin probabil ca Statul sa constientizeze importanta investitiilor in educatie si necesitatea unei strategii pe termen lung pentru forta de munca de nivel inalt.
  3. Ca o continuare (sau demonstratie a ipotezei) de la 2., din ce in ce mai multi antreprenori considera ca Statul roman mai mult incurca decat ajuta. Multinationalele IT atrase in tara sunt utile la capitolul imagine si ofera crestere pe termen scurt; daca insa nu se dubleaza aceste initiative cu proiecte de sustinere pentru antreprenori si firme locale la un moment dat ne vom trezi cu exod de firme mari catre tari mai atractive (a se citi forta de munca mai ieftina) si firme locale prea putine si neperformante.

Pe aceeasi idee, harta internetului romanesc de la Hotnews se pliaza perfect pe cea reprezentand nivelul de trai (si chiar in mare parte pe optiunile politice….); trist este ca in zonele “rosii” inclusiv alfabetizarea digitala este undeva mult sub medie….