Cateva, nu chiar la cald:

  • din ce in ce mai mult, in toata Europa, votul este exercitat si decisiv influentat de catre cei de peste 50 ani, persoane ce in mod natural considera ca “inainte era mai bine” si voteaza in consecinta. Da, ajungem si noi acolo dar ca pana atunci ar trebui sa impingem societatea inainte si nu sa privim impasibili cum ne afundam in noroi.
  • tinerii, din ce in ce mai putini numeric, sunt in acelasi timp din ce in ce mai putin implicati in deciziile ce afecteaza puternic viitorul societatii in care vor trai multi ani de acum incolo. Poate ca Internetul in loc sa anuleze barierele timpului si distantei… de faot suprima mai ales implicarea in viata “cetatii”; daca da, poate ar trebui sa regandim putin “strategia”, eventuri anuntate pe Facebook nu inlocuiesc “viata reala”.
  • Idiocracy + Internet = Love; e poate cel mai pervers efect al globalizarii si al erei comunicatiei real-time. Extremismul, populismul se raspundesc acum foarte usor si sunt pericole reale; educatia trebuie reagandita, reprioritizata, modernizata si toate acestea la modul urgent. Daca nu predam istoria in scoli intr-un mod modern, daca nu ne asumam valorile secolului 21 si trecutul cu tot cu greselile lui…. suntem condamnati la acelorasi greseli, aceeasi evolutie, aceleasi rezultate.

Anii ce vin for fi foarte “intersanti” si din pacate pentru Romania nu cred ca sa anunta foarte buni. Firava dezvoltare din 2007 pana acum poate fi pusa in pericol atat din interior (aici nu e mare diferenta, avem acest talent de ani buni, ne-am obisnuit cu asta) dar mai ales din exterior, acolo unde UE nu se va mai lupta sa alinieze tarile mai putin dezvoltate ci in mare parte doar sa supravietuiasca ca entitate, chiar cu riscul de a-i pierde pe cei mici pe drum…

PS. Ar fi oare cazul sa ne intrebam daca o campanie populista de 1-2 ani contra UE ar prinde si la noi? Mai bine nu raspundem…
PPS. O alta parere care mi-a placut, la Vlad