VotewatchPot in sfarsit sa va arat inca ceva la ce lucram de luni bune incoace, colegii mei au reusit un adevarat tur de forta cu VoteWatch.eu, portal dedicat activitatii parlamentare de la Bruxelles.

Subiectul e foarte de sezon, dar lasand la o parte campania electorala mi se pare extrem de important ca de acum se pot face studii extinse asupra activitatii din Parlamentul European printr-o unealta mult mai usor de folosit decat solutiile de pana acum, cei interesati putand sa afle ce si cum voteaza cei pe care-i trimit acolo ca reprezentanti. Astfel se pot face analizele cantitative si calitative pentru activitatea parlamentara din 2004-2009 pentru toate delegatiile parlamentare (inclusiv cea romana, care intre noi fie vorba e printre cele mai putin active, impreuna cu italenii…. dupa cum reiese din datele de prezenta).

Dar poate cea mai interesanta sectiune este cea de statistici unde puteti oricand verifica ce a votat fiecare parlamentar in parte, functie de domenii de interes public gen comert, cultura si educatie sau sanatate (lista completa si detaliile sunt disponibile aici). Si poate va vor interesa si listele de prezenta dar si interventiile in plen, motiunile si alte initiative parlamentare.

Va invit sa va aruncati un ochi peste ghidul portalului, peste dictionarul de termeni si evident sa vedeti cine sta in spatele proiectului

Pentru tehnici pot sa va spun ca in spate sunt parsere extrem puternice pentru date, caching, un server serios(care ieri mai mai ca era sa ne bage in boala, asta ca sa nu ne credeti perfecti :P) si o echipa care va astepta feedback-ul 🙂 si va invita ca atunci cand mergeti la vot sa va ganditi si la statisticile pe care le gasiti aici si care s-ar putea sa demonteze campanii electorale intregi…
Punem pariuri, cine ne sare in cap primul 😛 ?

Bonus: Numele unui om implicat in societatea civila si care a pus mult suflet in acest proiect: Doru Frantescu. El ne-a coordonat eforturile cu partenerii externi. Ca sa citez din clasici, “Doru has worked extensively in civil society in Romania (presently at QVORUM Institute), becoming well known for his work analysing the activities of Members of the Romanian Parliament and Members of the European Parliament from his country” (sursa 🙂 )